Dress code jest zbiorem zasad i wskazówek na temat ubioru w konkretnym miejscu pracy. W gastronomii jest to coś obowiązkowego dla obsługi, która musi wyglądać schludnie i czysto. Powinna kojarzyć się ona z elegancją, czystością. W końcu to kelnerzy i kelnerki serwują nam posiłki, więc wymagajmy, aby była ona najwyższej klasy. Jaki jest dress code w gastronomii? Sprawdź pod adresem: https://gastro.pl/dress-code-w-gastronomii/. U nas również znajdziesz informacje na ten temat, a także informacje odnośnie systemu POS!

Nie ma, oczywiście, jednoznacznej odpowiedzi co do ubioru. Wpływa na to wiele czynników z czego najważniejszym jest charakter samego lokalu. Jeśli chcemy odbiegać od wszelkich norm, niestosownym będzie ubranie się oficjalnie.

Jeśli jednak chodzi o zasady ogólne, bez względu na charakter lokalu, składają sie na nie m.in. jednolity strój dla wszystkich pracowników. Jest to kluczowe, żeby obsługa kelnerska nie wyglądała jak biegająca tęcza, ponieważ zaburza to wizerunek lokalu.

Czym jest POS?

System POS, czyli point of sales, to oprogramowanie (wraz z komputerem) do obsługi sprzedaży. Najczęściej spotykane w lokalach gastronomicznych. Właściciele pubów, restauracji wybierają system pos ze względu na łatwość w obsłudze i mobilność urządzeń bezpośrednio kompatybilnych ze sobą. Nie ma wówczas potrzeby zapisywania każdego zamówienia i rozliczania kasy w sposób staromodny. Nowoczesna technologia pędzi nam na ratunek!

Tradycyjny system POS

Aby móc korzystać z oprogramowania POS, potrzeba dwóch podstawowych rzeczy, z których będziemy korzystać w trakcie jego obsługi. Zaczniemy od pierwszego elementu układanki.

Najważniejszą rzeczą jest terminal (z komputerem). Wprowadza się tam dane, otwiera nowy dzień sprzedażowy i rejestruje cały obieg pieniądza. Najczęściej właściciele lokalów gastronomicznych wybierają panel dotykowy. Jednak, w przypadku ograniczania nas przez fundusze, możemy skorzystać ze zwykłego systemu opartego na klawiaturze. Musimy jednak liczyć się z tym, że w takim przypadku wszystkie czynności będą nieco wolniejsze.

Następnym elementem jest samo oprogramowanie. Wgrane do komputera rejestruje przebieg sprzedaży i obrotu. Pozwala nam to dokładnie i sprawnie monotoniczność naszych przychodów i rozchodów. Jest to o tyle wygodne, że wgrane oprogramowanie pełni funkcję jednej, wielkiej księgi rachunkowej lokalu.

Nowocześniejsze alternatywy

Oprócz tradycyjnego połączenia oprogramowania wraz z komputerem, możemy postawić na nieco nowsze, ale i droższe rozwiązania.

Świetnym wyborem będzie zakupienie bezpośrednio zintegrowanego komputera z systemem POS. Oszczędzi nam to dużo miejsca w lokalu, z racji tego, że opiera się on tylko na touchscreenie. Takie rozwiązanie jest faktycznie dużo wygodniejsze od dwuelementowego połączenia.

Poza tym, w przeciwieństwie do zwykłego komputera, system nie zacina się, gdyż jest stworzony tylko do zapisywania danych ilościowych sprzedaży. To rozwiązanie zaprojektowane i przetestowane tylko pod kątem pracy.

Modyfikacja Point of Sales

Do systemu POS znajdującego się zazwyczaj na barze, możemy dodać kilka, ciekawych ulepszeń. Zazwyczaj kelnerki/kelnerzy w trakcie obsługiwania klientów zapisują wszystko na małych, papierowych karteczkach. Producenci inteligentnego systemu pomyśleli również o obsłudze. Wychodząc naprzeciw ich potrzebom, stworzyli tablety, które bezpośrednio połączone za pomocą sieci bezprzewodowej przesyłają dane do terminala. Jest to o tyle wygodne, że nie ma potrzeby zapisywania wszystkiego osobno. To duże ułatwienie, które może przyśpieszyć pracę i wydawanie dań oraz drinków.

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem, jaki oferuje nam szeroko pojęty system POS jest zintegrowania głównego terminala z monitorami, które znajdują się w kuchni. W ten sposób, kelner, podczas przyjmowania zamówienia, bezpośrednio zapisuje je, po czym kilka sekund później kuchnia otrzymuje konkretne danie do przygotowania. Oprócz tego, całe zamówienie jest już również zapisane w głównym terminalu. Takie działanie potrafi oszczędzić dużo czasu, szczególnie w godzinach szczytu restauracji.

Podsumowanie

Ogólnie rzecz biorąc, system POS jest rewolucyjnym urządzeniem pod kątem obsługi lokali gastronomicznych. Usprawnia ich pracę, dynamikę i pozwala szybciej kompletować zamówienia. Dzięki otwieraniu i zamykaniu dni sprzedażowych właściciel wie dokładnie, jaka kwota pieniędzy wpłynęła do budżetu lokalu. Z powodu możliwości stworzonych przez nowoczesną technologie, ludzie są w stanie pracować w znacznie bardziej ergonomiczny sposób niż dotychczas.